Thursday, July 28, 2011

syakirin..farihin...

cuma nak citer bab syakirin ni...perkataan pertama anak cik geli adalah 'tetet'..kahkahkah..anak aku si syakirin ni lak..'iler'..maknanyer giler lah tu..kahkahkah..skang ni lak aku dengar dier kata 'babi'...jgn salah faham sumer..sebenanrya baby....tapi dah dibakukan...jadi babi..hehehe..first aku dengar dier sebut word tu..aku lempang tak hengat muka dier...dier nangis..tapi jap lagi..pegi lagi kat bebi cakap lagi perkataan babi..rupa2nya dier panggil bebi tu babi..kahkahkahkah...skang ni aku ajar dier sebut adik jer...tapi macam berat ajer dier nak cakap perkataan tu..jadiknyer..terus tak berbutir...

penah sekali tuh..aku bagi dier scout emosion..yer ker ejaan ni..tibai lah..aku tak hengat dah ejaan dier...lepas aku bagi scout tu kat dier..aku pesan suh bagi abang satu...pastu aku tanya dier....cakap apa kat umi...syakirin pun sambil berlalu dier cakap...'babi'.....terpinga2 aku ni nak kata sama2 pun tak bley, nak kata pandai anak umi pun tak jugak..laki aku dah terbahak2 kat sebelah aku..sambil buat susu anak2...muka aku ngan mulut terlopong memang tak hengat lah..kahkahkahkah...tapi skang dier tak cakap dah...dier cuma cakap eh..eh..eh..sambil pegang2 aku..kihkihkih..itulah kisah syakirin...

si adik lak..farihin...dah pandai mengamuk tak hengat..kalau ambik barang2 kat tangan dier tanpa izin..yer lah..mana taknyer..tak penah pun si farihin ni bagi izin kalau minta apa2 barang kat dier..bimbang keselamatan dier..terpaksalah ambik secara berhemah kat dier...apa lagi..mengamuk tak hengat..berguling sana sini..dier hempas badan dier tak kira tempat...pastu bila aku angkat dier...sambil tergantung bley ajer kaki dier macam berlari..tangan macam kuak renang...aiyarkkss....siksa aku kejap..bila papa dier ambik..terus diam kaku...aku ambik ajer..dier start balik buat kuak lentang ler...100 m berpagar ler..bagi balik kat papa dier..kaku balik...apa kejadah nyer lah anak aku ni..kahkahkah..seronok tengok keletah anak2...tergelak bagai nak mati aku ni...gelak sorang2 ajer lah..nantia ku dunlud kan gambo dier ngamuk ek...

2 comments:

*Miss Geli^ said...

woi..bahaya tu..kita kita ni tau la dia sebut baby, karang orang lain dengar, jeling pulak nanti

{ e'mie } said...

itulah..memang itu yang aku takut..aku mungkin faham..orang lain kang ingat aku tak ajar anak lak..ihiksss..